De Haarlemse Dichtlijn

De Haarlemse Dichtlijn op Facebook     De Haarlemse Dichtlijn op Twitter

Berichten | In de pers | Foto's

Berichten

Poëziefestival op Hemelvaartsdag

Haarlem, 7 april 2017 –De Haarlemse Dichtlijn biedt op Hemelvaartsdag 25 mei opnieuw een feest aan poëzie volgens de succesvolle formule van de afgelopen jaren. Op zes podia dragen dichters voor uit eigen werk. De grote variëteit aan voordrachten maakt het festival toegankelijk voor een breed publiek. VSB-Poëzieprijswinnares Hannah van Binsbergen verricht om 12.00 uur de opening in de Waalse Kerk, wethouder Jur Botter neemt het eerste exemplaar van de festivalbundel in ontvangst. Dichters kunnen zich nog aanmelden.

De formule met parallelle programma’s heeft zich de afgelopen jaren bewezen. Bezoekers krijgen een gevarieerd programma met poëzie in drie rondes van maximaal tien dichters. Elk programma wordt deskundig geleid door een gastheer/vrouw die de dichters aanmoedigt en het publiek uitnodigt om van het taalspel te genieten. De podia zijn te vinden bij de Waalse Kerk, hotel-restaurant Stempels, café Koops, taverne De Waag, brasserie Tour de France en Kunst Centrum Haarlem. De gastheren/vrouwen die deze editie presenteren zijn: Marja Moors van DreamingTogether, dichter & performer P.M. Delèfre, muzikant & zanger/tekstschrijver Fons Stam, Bert Vissers (met kompanen) van de Nederlandstalige band Bender, Stichting Koresteijn, organisator van projecten waarin de disciplines klank, woord en beeld samengebracht worden, en Wilma Vermunt, freelancer op het gebied van teksten en projecten.

Om 12.00 uur starten we plenair in de Waalse Kerk met een opening door VSB-Poëzieprijswinnares Hannah van Binsbergen. Hannah is afkomstig uit Haarlem en ging hier –nog niet eens zo lang geleden- naar het Stedelijk gymnasium. Bij de opening wordt ook de festivalbundel gepresenteerd en het eerste exemplaar ervan overhandigd aan wethouder Jur Botter. Thema dit jaar is: ‘Licht tuurt schichtig’, een regel uit het gedicht van Angela Lanser dat in de vorige editie is gepubliceerd. Wie de bundel koopt, heeft niet alleen een mooie herinnering, maar draagt ook een belangrijk financieel steentje bij aan het in stand houden van dit unieke, gratis toegankelijke, poëziefestival.

Na de opening zijn er drie rondes: om 13.15 uur, 14.25 uur en 15.35 uur. Eric J Coolen exposeert op Hemelvaartsdag en in de aanloop daar naar toe in het Kunst Centrum Haarlem met tekeningen van gedichten uit de festivalbundel.

Er is nog plek voor dichters die mee willen doen, maar wees er snel bij. Met de 100e deelnemer wordt de inschrijvingstermijn gesloten. Informatie over deelname en over het programma zijn te vinden op de website van de Haarlemse Dichtlijn

Romangedichten in de PoëzieWeek

Haarlem, 24 januari 2017 - De Haarlemse Dichtlijn gaf dit jaar een schrijfopdracht: verplaats je in de hoofdpersoon van je lievelingsboek en schrijf vanuit die rol een gedicht over wat jij doet of wat jou overkomen is. Wim Groenhart kwam met een origenele vondst en vatte alle 'detectives' in een gedicht samen. De oogst van 29 gedichten is gebundels voor de deelnemers en hier nog als pdf te downloaden.

Corpus  
 

Ik ben de spil van boek na boek
Het draait helaas altijd om mij
Hoewel ik deze rol niet zoek
-een droevig einde is mijn lot,
bepaal ik het verhaal, de plot
Ik hoor er onontbeerlijk bij
  
Mijn toestand die moet opgelost
De oorzaak uitgezocht, verklaard
Hoewel dat menig hoofdstuk kost
Blijft het lezen toch de moeite waard
Wie heeft er aan mijn heengaan schuld
wordt meestal pas aan ’t eind onthuld…
  
Ik hou mijn rol gemakkelijk vol
Geen tekst, geen zin, geen woord
Doch betaalde wel de hoogste tol:
ik ben het lijk, ik ben vermoord !
Het is wel schokkend allemaal
Maar zonder mij sterft het verhaal
  
De dader die wordt opgespoord
De schrijver krijgt de huldeblijken
Het spande tot aan ‘t laatste woord
Maar zijn succes gaat over lijken…

 
Wim Groenhart

Verbeelde verzen in de PoëzieWeek

Eric Coolen verbeeldt Riet van SchieHaarlem, 21 januari 2016 – De Haarlemse Dichtlijn heeft illustraties laten maken van gedichten in een bijzonder samenwerkingsproject met Haarlemse tekenaars: Verbeelde Verzen/Getekende Gedichten. In de PoëzieWeek krijgen de resultaten een podium in Haarlem, Heemstede en Zandvoort. Dinsdagavond 26 januari in brasserie Tour de France aan het Spaarne. Zaterdagmiddag 30 januari bij boekhandel Blokker, de Kennemer boekhandel en in galerie De Wachtkamer.

De PoëzieWeek is een Nederlands-Vlaamse samenwerking van verschillende organisaties die poëzie promoten, waaronder Stichting Poetry International en de CPNB. Tijdens de Poëzieweek wordt onder andere de VSB Poëzieprijs uitgereikt en vinden het Gedichtenbal en het Nederlands Kampioenschap Poetry Slam plaats. En bij besteding van 12,50 euro aan poëzie in de boekwinkels krijgen klanten een bundel van de Vlaamse dichter Stefan Hertmans cadeau.

De Haarlemse Dichtlijn kreeg vorig jaar de smaak te pakken toen een aantal singer/songwriters enkele gedichten op muziek zetten. Deze keer is de samenwerking gezocht met tekenaars en illustratoren. Zeven dichters hebben werk ingeleverd waarmee zeven tekenaars aan de slag zijn gegaan. Dit zijn de dichters: Peter van de Berg, Maria van Oorsouw, Jarl van Maltha, René Vis, Riet van Schie, Liesbeth de Kat en Peer van den Hoven. En dit de tekenaars: Eric J Coolen, Hans Klaver, Ingrid Joustra, Alex van Koten, Michiel Offermans, Marijn van der Wateren en Sophie Andriesse.

Dinsdag 26 januari is de première. Tijdens een speciale editie van het maandelijkse open podium van de Haarlemse Dichtlijn in brasserie Tour de France, Spaarne 94, worden de gedichten voorgedragen en de tekeningen onthuld. Het programma begint om 20.00h en de toegang is gratis.

Zaterdag 30 januari gaan de deelnemers aan het project op tournee. Op drie plaatsen wordt een podium ingericht waar iedereen welkom is om gedichten voor te dragen. Ook jij bent hiervoor van harte uitgenodigd!  Deze programma’s worden onderbroken zodra er een projectdeelnemer binnenwandelt met Verbeelde Verzen/Getekende Gedichten. V
anaf 13.00 uur bij boekhandel Blokker, Binnenweg 138 te Heemstede, o.l.v. Peer van den Hoven.
Vanaf 15.00 uur bij de Kennemer boekhandel, Kleverparkweg 3 te Haarlem, o.l.v. Anneruth Wibaut.
En vanaf 13.00 uur in kustgalerie De Wachtkamer, Haltestraat 10 (Jupiter Plaza) te Zandvoort, o.l.v. Ada Mol.


 

Getoonzette gedichten in de PoëzieWeek

Haarlem, 19 januari 2015 - Tijdens de nationale PoëzieWeek in Nederland en Vlaanderen, laat ook de Haarlemse Dichtlijn zich horen. Dit jaar met ‘getoonzette gedichten’ bij het thema Met zingen is de liefde begonnen. Muzikant ontmoet dichter, oftewel: Carst Terhorst zingt Nuel Gieles, Fons Stam Carin van Riessen, et cetera.

De nationale PoëzieWeek is van donderdag 29 januari tot en met woensdag 4 februari. Het is een soort Boekenweek voor de poëzie. Wie dan voor 12,50 euro een dichtbundel koopt, krijgt er poëzie van Ilja Leonard Pfijfer bij cadeau. Ook is er een gedichtenbal en worden verscheidene prijzen toegekend.
Voor de Haarlemse Dichtlijn begint de week al op dinsdagavond tijdens het maandelijkse poëziecafé in lunchrestaurant Staal op de Gedempte Oude Gracht. Daar is er de primeur van getoonzette gedichten. Marten Janse bracht, samen met Fons Stam, dichters en muzikanten bij elkaar.
In dit gezelschap werd eigen werk voorgelezen en uitgewisseld waarna voor de dichters het loslaten een feit was en voor de muzikanten de inspanning begon. Het resultaat van dit experiment is dinsdag voor het eerst te horen, ook voor de dichters. Deelnemers aan het experiment zijn: Carst Terhorst met een sonnet van Nuel Gieles, André Rooijmans met een gedicht van Jeannine Winklaar, Fons Stam met poëzie van Carin van Riessen en van Lidwiene Vermeij, Jan Willem Reitsma toonzet een scheepvaartgedicht van Maria van Oorsouw, en Eric J. Coolen componeert de muziek bij het gedicht van Marten Janse dat wordt gezongen door Ellen Alphenaar.

Op woensdag 4 februari krijgt het project om 11.00 uur ’s ochtends een vervolg en trakteert de Haarlemse Dichtlijn de klanten in boekhandel Blokker, Binneweg 138 te Heemstede, en om 14.00 uur ’s middags het kooppubliek in de Kennemer Boekhandel, Kleverparkweg 3.
 

Duizend euro voor 3FM Serious Request

Duizend euro voor 3FM Serious Request -foto Danny Gooijer
foto: Danny Gooijer

Maar liefst 65 dichters van 12 tot 78 jaar en afkomstig uit heel Noord-Holland, Nijmegen en Gent, brachten met hun marathonvoordracht een ode aan de vrouw (in jou) en haalden daarmee 1000,= euro op.

Haarlem, 12 november 2014 - Een poëziemarathon in De Lichtfabriek waarvan de opbrengst naar 3FM Serious Request gaat. Georganiseerd door de Haarlemse Dichtlijn vanuit het vertrouwen dat de kracht van woorden de wereld kan veranderen.  Op zondag 21 december vindt het plaats tussen 14.00 en 17.00 uur onder de titel: Een ode aan de vrouw in jou.

Voordat ze meer wil toelichten, herhaalt initiatiefnemer en dichter Anneruth Wibaut, de oproep: “Doe ook mee en schrijf over het vrouwelijke in de mens en het kwetsbare in jou en mij. Juist het laten zien van die kwetsbaarheid getuigt van grote kracht!”. De gedichten kunnen ingestuurd worden via de mail en uit alle inzendingen wordt een programma van drie uur samengesteld waar zoveel mogelijk dichters allemaal hun gedicht voordragen. Alle gedichten worden op een grote stapel aangeboden bij het Glazen Huis dat in de week voor Kerst op de Grote Markt in Haarlem staat. Samen met het ingezamelde bedrag.

Dichters die geld willen verdienen. Het lijkt op voorhand niet de meest kansrijke actie. Zo verstoft nog op menig zolder een stapeltje in eigen beheer uitgebrachte bundels dat maar niet wordt gekocht. “Breng ze dan mee en verkoop ze voor het goede doel in De Lichtfabriek!” repliceert Anneruth. “Het is ook de bedoeling dat de deelnemers hun gedicht uitgeprint op A4 meebrengen en te koop aanbieden aan het publiek. Naast de vrijwillige bijdrage aan de deur moet dat een bedrag opleveren van tenminste 500 euro.”

De marathon wordt nog aangevuld met enkele verrassingselementen, maar daarover houdt Anneruth haar mond stevig dicht. Wel vindt ze het decor vermeldenswaard. “Decor is natuurlijk helemaal het foute woord, want het gaat om een kunstwerk van Annemarie Kuster van maar liefst 10 bij 1,5 meter. Zij heeft daar een jaar lang aan geschilderd en het is een soort Guernica van de mensheid geworden. Heel toepasselijk bij het thema van 3FM Serious Request: meisjes en vrouwen die slachtoffer zijn geworden van  seksueel geweld in conflictgebieden.”