Stichting Haarlemse Dichtlijn bevordert de belangstelling voor poëzie in Haarlem en omstreken en biedt dichters een podium.

Persbericht Dagprogramma 2023

Poëziefestival op Hemelvaartsdag

Hemelvaartsdag is de dag van het poëziefestival van de Haarlemse Dichtlijn. Er is plaats voor 100 deelnemers en iedereen mag meedoen!

Het programma voorziet in een parallelle programmering over drie ronden. Als deelnemer kun je maximaal aan twee rondes meedoen, daarnaast ben je vrij om naar anderen te luisteren. Deelname vindt plaats op volgorde van inschrijving. Er wordt niet geselecteerd, maar wel geprogrammeerd. Voor het publiek stellen we podia samen met een gevarieerd tiental. De toegang is gratis. De inschrijving dit jaar sluit op 1 mei.

Van elke deelnemende dichter wordt er een nieuw gedicht opgenomen in de festivalbundel die voor deze gelegenheid wordt gepubliceerd. Alle bezoekers roepen we op deze bundel te kopen voor het luttele bedrag van 12 euro om daarmee het festival financieel te steunen en een mooie herinnering mee naar huis te nemen. De deelnemende dichters krijgen een exemplaar gratis als dank voor hun voordracht.

Voor het gratis bezoeken van het festival is een nul-euro-ticket nodig. Dat bestel je hier. Je kunt de Haarlemse Dichtlijn financieel steunen door de festivalbundel aan te schaffen voor je jezelf en/of als cadeautje voor anderen.

Thema

Dit jaar valt hemelvaartsdag op donderdag 18 mei. De plenaire opening is om 13.00 uur. Alle podia staan deze keer in en om het Verhalenhuis. Verdwalen kan niet en er is meer tijd om elkaar te ontmoeten.

Het thema is: plot... -als in de plot van een verhaal. Maar we laten de dichter vrij om er eigen poëzie van te maken. Misschien wordt het het gedicht dat je instuurt voor de festivalbundel of een van de drie gedichten die je voordraagt. Laat je inspireren!

Joshua Baumgarten opent om 13.00 uur het festival. Renske Leijten neemt het eerste exemplaar van de festivalbundel in ontvangst. Daarna presenteren de presentatoren zich met een oproep om juist bij hun podium te komen luisteren: Ingrid Elsing van de poëzieclub van de kennemer Boekhandel, Yvonne Weijers, vertolker van gezongen poëzie van Emily Dickinson en Elly de Waard, Jan Hoekema, debatleider in de Pletterij, en stadsdominee Tom de Haan.

Lees hieronder de spelregels voor deelname als dichter.

Spelregels voor deelname

Om mee te doen maak je 7 euro over op rekening van de Stichting Haarlemse Dichtlijn NL50 INGB 0002 4893 04 o.v.v. de naam waaronder je optreedt.

Je levert een gedicht aan dat in de festivalbundel zal worden opgenomen. Het gedicht -in het Nederlands- mag niet eerder gepubliceerd zijn, ook niet op Facebook. Format: max. 30 regels, inclusief titel, witregels en ondertekening; max. 60 tekens per regel, inclusief spaties.

Ook lever je een beknopte introductietekst aan die de presentator-van-dienst helpt om jou aan te kondigen.

Het mailadres voor deelname, is: deelname@haarlemsedichtlijn.nl

Foto's

Bekijk hier de foto's van ons laatste festival